
Oleje zimnotłoczone
Dlaczego nierafinowane i zimnotłoczone?
Oleje zimnotłoczone - odżywcze, bezpieczne i ekologiczne
Dla nas piękno to nie tylko zewnątrz, ale także to, co jest w środku.
Nasze kosmetyki wypełnione są najczystszymi, świeżymi i nierafinowanymi olejami zimnotłoczonymi. Większość z nich posiada certyfikat BIO. Tak, są one znacznie droższe, ale takie są nasze założenia: proste, jak najbliższe naturze składy o skutecznym działaniu. Wierzymy, że zasługujesz na to, co najlepsze. Używanie tych bogatych, pełnych dobroci olejów w naszych produktach to jedna z głównych przewag wobec większości kosmetyków dostepnych na rynku.
To naturalnie dobry wybór!
Zobacz ile dobra ukryte jest w nierafinowanych olejach zimnotłoczonych:
🌱 Oleje zimnotłoczone są wytwarzane poprzez mechaniczne tłoczenie surowców w niskich temperaturach, dzięki czemu zachowują one dużą ilość składników odżywczych, witamin i minerałów.
👎 Oleje rafinowane lub tłoczone w wysokich temperaturach poddawane są procesom, które usuwają cenne składniki odżywcze. W tym procesie uzyskuje się znacznie więcej oleju, dlatego jest on tańszy niż zimnotłoczony odpowiednik.
🌱 Oleje zimnotłoczone są bogate w witaminy, minerały, antyoksydanty i nienasycone kwasy tłuszczowe, które są niezwykle korzystne dla skóry (i zdrowia w ogóle).
👎 Oleje dodatkowo rafinowane tracą wiele z tych składników w wyniku procesu rafinacji.
🌱 Ze względu na wysoką zawartość składników odżywczych, oleje zimnotłoczone są bardziej skuteczne w dostarczaniu skórze potrzebnych składników.
👎 Ubogie w witaminy i inne składniki odżywcze oleje tłoczone w wysokich temperaturach nie oferują równomiernych korzyści.
🌱 Oleje zimnotłoczone są łagodniejsze dla skóry i mają mniejsze ryzyko wywołania reakcji alergicznych lub podrażnień.
👎 Oleje rafinowane, choć nie zawsze, to mogą zawierać resztki chemikaliów używanych w procesie rafinacji, co może podrażniać skórę.
🌱 Proces zimnotłoczenia jest bardziej przyjazny dla środowiska, ponieważ nie wymaga użycia chemikaliów ani dużych ilości energii.
👎 Rafinacja oleju jest bardziej intensywna energetycznie i może prowadzić do emisji szkodliwych substancji.
💡 PRO TIP
Używaj nierafinowanych olejów zimnotłoczonych również w kuchni. Są idealne do sałatek i sosów. Pamiętaj jednak, aby ich nie podgrzewać! Proces termiczny niweluje dobroczynne właściwości oleju.
Należy wam się również dodatkowe zdanie wyjaśnienia. Jedynym rafinowanym olejem (a konkretnie: masłem), którego używamy jest świeże, rafinowane masło shea. Powód jest prosty: masło nierafinowane posiada bardzo specyficzny zapach, który dyskwalifikuje produkt dla większości z was. Proces rafinacji usuwa z masła ten zapach. Masło w takiej wersji jest nieco uboższe w substancje odżywcze, jednak we wszystkich produktach od Bursztynnika rekompensujemy to z nawiązką dodając do wszystkich kosmetyków niezwykle wartościowe oleje tłoczone na zimno, ekstrakty czy maceraty roślinne. Gwarantujemy również, że nasze masło shea cechuje się najwyższą czystością w jakości kosmetycznej.